Přeskočit na hlavní obsah

Jak skoncovat s nenávisti

Bez nenávisti.


Příspěvek na  blogu mne přivedl na stránky http://www.hatefree.cz.  Stránky na mne od prvního shlédnutí  působily něčím nepřirozeným. Na druhé shlédnutí jsem objevil více zavádějících informací. Po třetím shlédnutí jsem se rozhodl, že se o informace z této stránky podělím.

Za stránkami HateFree stojí Lukáš Houdek, respektive Agentura pro sociální začleňování, odbor Úřadu vlády ČR. Lze je tedy považovat za zprostředkovatele vládních informací. Forma a obsah tohoto webu je určován vládou.

Pod odkazem "Kdo jsme" se dovíme, že "Jsme iniciativou lidí, kteří usilují o život bez násilí a nenávisti." S vědomím toho, že se jedná o web vlády České republiky jde o zajímavé zjištění.

Co dělat, když ... 

Rubrika, která je nejužitečnější. Popisuje, co dělat, když jste obětí trestného činu z nenávisti, jste svědek, a nebo vám někdo o trestném činu řekl, "vyzpovídal se". Rady považuji všeobecně za užitečné, byť nesouhlasím s existencí slovních trestných činů. Ze zkušenosti odhaduji, že každý člověk na této planetě uslyší spoustu špatných - možná nenávistných - slov na svoji osobu, a musí se s tím naučit žít, bojovat, a bránit se tomu, aby se nenávist neusídlila v jeho srdci.
V této rubrice chybí základní informace o tom, jak se někdo slabší může bránit silnějšímu pomocí prostředků osobní ochrany - např. obušek, paralyzér, pepřový sprej, či v nouzi nejvyšší střelná zbraň.

Hejtomat

Do rubriky Hejtomat se dostanete prokliknutím nápisu "Cikáni mají vše zadarmo a berou příspěvky o kterých se nám pracujícím ani nezdá". Cílem rubriky patrně má být vyvracení mýtů či hoaxů které se šíří mezi lidmi. Podobnou strategii kdysi použila firma Mercedes. Podmínkou úspěchu této komunikace je  pravda a srozumitelnost Zde vláda ČR selhává.

Hoax: "Cikáni mají vše zadarmo a berou příspěvky o kterých se nám pracujícím ani nezdá".

Odpověď: Veškerá opatření a politiky, které Ministerstvo práce a sociálních věcí v těchto oblastech realizuje, jsou etnicky i národnostně neutrální.
Skutečnost:
V odpovědi chybí informace, že ačkoli politika MPSV je etnicky neutrální, není etnicky neutrální celá vláda, naopak že vláda se podílí na diskriminaci pozitivní.
Můžeme zvažovat vhodnost či nevhodnost pozitivní diskriminace, ale rozhodně bychom jí neměli zatajovat. Další důležitá informace, která chybí, je, že pokud hoax zmírníme do podoby: Nepracující mají mnohé zadarmo a berou příspěvky, na které nemají pracující nárok, tak tímto se "hoax" stane pravdivým.

Hoax: Důchod z neodpracované doby se počítá z průměrného příjmu (upraveno)

Odpověď: Každý důchod, tedy i starobní, v českém důchodovém systému se skládá ze základní a procentní výměry. Základní výměra je stejná pro všechny druhy důchodů (bez ohledu na délku pojištění a výši výdělků) a v současné době se jedná o 2 340 Kč měsíčně.
Skutečnost: Důchodci, který od roku 1990 byl evidován na úřadu práce náleží důchod ve výši 5.513 Kč. Důchodci, který celou tuto dobu pracoval na dělnické pozici, se mzdou v roce 2013 18.000 Kč měsíčně hrubého náleží důchod 8.053 Kč. (Plat byl navyšován zhruba o inflaci). 
Rozdíl mezi důchodcem, který nikdy nepracoval a tím, který nikdy nebyl evidován na úřadě práce je 2.540 Kč měsíčně. Ani ten vyšší důchod nestačí na "pohodlné" přežívání. Oba důchodci budou muset pravděpodobně požádat o příspěvek na bydlení či jinou dávku hmotné nouze. Oba končí jako prosebníci závislí na dobrodiní státu.

Polopravdu polopravdou

Bylo by možné upozorňovat na více polopravd, matení a nepravd v tomto vládním materiálu. To přesahuje moje možnosti i čtenářovu trpělivost. Základní pomýlení autorů tohoto webu vidím v rozhodnutí polopravdy a lži (hoaxy) vyvracet dalšími polopravdami. Tato strategie povede čtenáře k nedůvěře k vládě a oficiálním informacím, dále k  utvrzení svých polopravdivých názorů.

Na závěr se vrátím "k iniciativě lidí, kteří usilují o život bez násilí a nenávisti", vládě ČR. Vláda musí vždy vykonávat násilí. Vykonává spravedlnost, trestá lidi zlé, proto vybírá daně. Pokud rezignuje na násilí, rezignuje na vládnutí. Kdo zkusí neplatit daně hned pozná její násilí a nenávist. 
Co živí tyto hoaxy je sociální nespravedlnost. Rozdělení společnosti na konzumenty a živitele sociálního státu. Vyberete si raději být konzumentem a dostanete 8.000 Kč měsíčně? Nebo si chcete legálně polepšit, stanete se živitelem sociálního státu? Daň a odvody z hrubé mzdy 15.000 Kč (superhrubé 20.100) činí téměř 8.000 Kč. Mít a nemít 8.000 Kč, to je 16.000 Kč rozdíl. Co živí tyto hoaxy je vysoké zdanění nejchudších pracujících.

S nenávistí skoncujete, když umožníte lidem, aby se svobodně projevovali, aby se na sobě stali závislými. Na jednu stranu chudí pracující a jejich zaměstnavatelé nesmí být likvidováni daňovým zatížením a úředním šimlem. Pracující nesmí být hnáni vstříc pasti sociálních dávek. Na druhou stranu nezaměstnaným, lidem na sociálních dávkách musí být umožněno, aby pracovali aniž by si zhoršili životní úroveň. Opět nízkými daněmi.
Věřím, že předsudky odbourá pouze svobodné soužití a léta společně sdílených dobrých zkušeností.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ČNB a boj s deflací

Nedávno nás potkalo rozhodnutí ČNB stabilizovat českou korunu na kurzu 27Kč/EUR. Je to zatím poslední střípek bankovní rady ve snaze o "rozhýbání" české ekonomiky. Na první pohled bychom mohli říci, že se bankovní rada inspiruje americkým FEDem, a že pan Krugman je její hlavní poradce. ČNB postupně snížila výši úroku, za který půjčuje komerčním bankám až na 0.05%, tj. za pětset korun ročně úroku jim půjčí celý milión. Cílem těchto operací je "napumpovat" do hospodářství co nejvíce peněz, aby tyto spustily inflaci a tím také hospodářský růst. Nedovolím si diskutovat o užitečnosti či škodlivosti inflace, ani vhodnosti či legitimitě daných kroků. Zkusím poukázat na motiv, který zatím nebyl  zmiňován a tím je neutěšený stav našich bank. ČNB vykonává dozor nad bankami. Jedná se například o Komerční banku, Českou spořitelnu. Tyto banky přinášejí pravidelné miliardové zisky svým akcionářům. ČNB je oceňována za příkladný dohled nad těmito bankami, krizí propluly velmi dob

Druhá adventní neděle

Na druhou adventní neděli zapalujeme druhou fialovou svíčku, tzv. betlémskou, která reprezentuje lásku a představuje Ježíškovy jesličky. Tolik Wikipedie Minule jsem se rozepsal o tom, jak skoncovat s nenávistí a zapomněl jsem na jesličky. Protikladem nenávisti není lhostejnost. Tím je láska. Dobré zkušenosti mě nevedou k milování mého bližního. Dobré zkušenosti s někým mě vedou důvěře, učím se spoléhat na jeho slovo, jsem spokojený s jeho prací. Láska potřebuje více.  Láska dává ač nedostává. Láska sní o palácích pro druhé, sama ve stáji. Láska touží dávat pokoj, sama v nepokoji. Lásku nám připomínají jesličky v Betlémě. Dříve než byly jesličky, přišel anděl Gabriel za Marií do Nazareta. Dívka slyší o tom, že se jí narodí Spasitel. Jakto? Spasitelé jsou přeci v královských palácích? Ale takto? Chudá dívka, ještě nesezdaná a skrze ní má přijít spasení mnoha lidem? Láska jedná nečekaně.  Podmínkou nejsou krásné šaty. Dokonalá slova nebo skutky. Průzkum veřejného mínění by v ro

Proč svobodomyslní nekoukají druhým pod peřinu

Se zpožděním ke mně dorazily názory některých Svobodných na manželství. http://mmister.com/proc-libertariani-podporuji-homosexualni-manzelstvi/ Dovolím si zde uvést některé skutečnosti, které v diskuzích bývají nepochopeny. Manželství jako instituce existovalo dávno před existencí státních útvarů. Můžeme hledat v Tacitovi - najdeme je u starých Germánů. V Bibli, v římských análech, všude se o manželství dočteme, nezávisle na státoprávním uspořádání. Instituce manželství chránila smluvní strany tohoto svazku. Zkuste si najít předmanželské smlouvy vašich (pra)dědečků, babiček. V soukromé smlouvě byly vymíněny náležitosti, které v případě neplnění bylo možno právně vymáhat. S jakým majetkem smí nakládat muž, jaký náleží pouze ženě, za jakých podmínek rodiče přenechají hospodářství novomanželům. Děti, které se narodily v manželství, požívaly ochrany rodiny. Ve starých knihách lze číst, za jakých podmínek lze muže k manželství donutit. Děti, ženy mimo manželství, mimo rodinu této