Přeskočit na hlavní obsah

100 miliard

Úvod:
Politický program pro chudé jsem konzultoval s moudřejšími. Jedna z otázek byla: program je možná zajímavý, ale jak chudé přesvědčíš, aby šli k volbám a zvolili tě?
Aby voliči zvolili politika, musí mít důvod. Volby nejsou důvod. Důvod není ani to, že si politik přeje být zvolen. Volič jde k volbám a volí politika proto:
  1. aby si polepšil nebo 
  2. aby si příliš nepohoršil.
Navrhnu program podle bodu (1) - aby si chudí polepšili, a zároveň aby programu rozuměli. Program musí být jednoduchý, musím chudým něco slíbit. 

Co nabídnu? Peníze. Kolik? 100 miliard. Kde je vezmu? Zruším dotace bohatým. Polostátním společnostem, velkým holdingům a jejich obchodním partnerům. Dotace na "obnovitelné zdroje energie". Pokud jsou obnovitelné, zdroje se obnoví samy. Dotace do zemědělství. Posledních 20 let dotace rostou, bojujeme proti globální změně klimatu, přitom jsme tím (spolu)připravili pětisetleté sucho. Republika usiluje o potravinovou soběstačnost, na polích není místo pro dotační experimenty, které ani nezlepšují stav životního prostředí, ani nedávají lidem chleba.

Komu peníze dám? Nikomu! v tom je trik mé volební kampaně. Nikomu nedám peníze, nikoho ani o korunu nepřipravím a přesto vyhraju volby jako dobrodinec. Peníze nechám voličům. Jejich peníze. Lidem s příjmy do 200.000 Kč ročně (dolních 10%) odpustím  daně a odvody zdravotní i sociální.  Lidem s minimální mzdou, stejně jako studentům, nejmenším živnostníkům. Náklady této úlevy jsou 50.000.000.000 Kč (50 miliard), které stát nevybere na daních, sociálním a zdravotním pojištění. Propad v účtu zdravotních pojišťoven uhradí stát. 
Zbývá nám 50.000.000.000 Kč (50 miliard, které mohu rozdělit mezi ostatní voliče. 25.000.000.000 Kč (25 miliard) nezaplatí voliči - spotřebitelé elektřiny na příspěvcích na obnovitelné zdroje energie. To každé domácnosti uspoří ročně cca 1.000 Kč.
Posledních 25.000.000.000 Kč (25 miliard. Ty mohu poplatníkům daňovým poplatníkům nechat zvýšením roční daňové slevy na poplatníka. Z 24.840 Kč na 30.000 Kč. Všem pracujícím odvádějícím daně se zvýší plat (sníží daň) o 5.160 Kč.

Není výše uvedené "rozdávání" peněz nespravedlivé? Je. V politice nehledejme absolutní spravedlnost. Bude až v nebi. Pokud se tam chystáte. 
Nemělo by se ušetřených 100 miliard Kč rozdělit jinak? Je to věc politické diskuze. Ovšem ne se mnou, ale v parlamentu, nebo na sociálních sítích. Já zastávám názor, že chudí by neměli platit žádné daně. Neměli by za nimi číhat exekutoři, pokud zapomenou zajít na úřad práce. Neměli by být nuceni k podvodům při zaměstnávání na černo. Chudí ať si užijí tu trochu peněz co vydělají. Na bohatších je potom vymyslet, jak stát může spořit i v jiných oblastech, než jen neudělení výsad a dotací miliardářům. Kdosi řekl "zdroje jsou". Já tvrdím, že další možnosti k úsporám jsou. To je na další článek.

----
článek opraven: v částkách (miliard) chyběly tři nuly. Myslel jsem to dobře, dopadlo to...
poučení: nikdy nesvěřujte politikovi svoje peníze. Neumí počítat. 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ČNB a boj s deflací

Nedávno nás potkalo rozhodnutí ČNB stabilizovat českou korunu na kurzu 27Kč/EUR. Je to zatím poslední střípek bankovní rady ve snaze o "rozhýbání" české ekonomiky. Na první pohled bychom mohli říci, že se bankovní rada inspiruje americkým FEDem, a že pan Krugman je její hlavní poradce. ČNB postupně snížila výši úroku, za který půjčuje komerčním bankám až na 0.05%, tj. za pětset korun ročně úroku jim půjčí celý milión. Cílem těchto operací je "napumpovat" do hospodářství co nejvíce peněz, aby tyto spustily inflaci a tím také hospodářský růst. Nedovolím si diskutovat o užitečnosti či škodlivosti inflace, ani vhodnosti či legitimitě daných kroků. Zkusím poukázat na motiv, který zatím nebyl  zmiňován a tím je neutěšený stav našich bank. ČNB vykonává dozor nad bankami. Jedná se například o Komerční banku, Českou spořitelnu. Tyto banky přinášejí pravidelné miliardové zisky svým akcionářům. ČNB je oceňována za příkladný dohled nad těmito bankami, krizí propluly velmi dob

Druhá adventní neděle

Na druhou adventní neděli zapalujeme druhou fialovou svíčku, tzv. betlémskou, která reprezentuje lásku a představuje Ježíškovy jesličky. Tolik Wikipedie Minule jsem se rozepsal o tom, jak skoncovat s nenávistí a zapomněl jsem na jesličky. Protikladem nenávisti není lhostejnost. Tím je láska. Dobré zkušenosti mě nevedou k milování mého bližního. Dobré zkušenosti s někým mě vedou důvěře, učím se spoléhat na jeho slovo, jsem spokojený s jeho prací. Láska potřebuje více.  Láska dává ač nedostává. Láska sní o palácích pro druhé, sama ve stáji. Láska touží dávat pokoj, sama v nepokoji. Lásku nám připomínají jesličky v Betlémě. Dříve než byly jesličky, přišel anděl Gabriel za Marií do Nazareta. Dívka slyší o tom, že se jí narodí Spasitel. Jakto? Spasitelé jsou přeci v královských palácích? Ale takto? Chudá dívka, ještě nesezdaná a skrze ní má přijít spasení mnoha lidem? Láska jedná nečekaně.  Podmínkou nejsou krásné šaty. Dokonalá slova nebo skutky. Průzkum veřejného mínění by v ro

Proč svobodomyslní nekoukají druhým pod peřinu

Se zpožděním ke mně dorazily názory některých Svobodných na manželství. http://mmister.com/proc-libertariani-podporuji-homosexualni-manzelstvi/ Dovolím si zde uvést některé skutečnosti, které v diskuzích bývají nepochopeny. Manželství jako instituce existovalo dávno před existencí státních útvarů. Můžeme hledat v Tacitovi - najdeme je u starých Germánů. V Bibli, v římských análech, všude se o manželství dočteme, nezávisle na státoprávním uspořádání. Instituce manželství chránila smluvní strany tohoto svazku. Zkuste si najít předmanželské smlouvy vašich (pra)dědečků, babiček. V soukromé smlouvě byly vymíněny náležitosti, které v případě neplnění bylo možno právně vymáhat. S jakým majetkem smí nakládat muž, jaký náleží pouze ženě, za jakých podmínek rodiče přenechají hospodářství novomanželům. Děti, které se narodily v manželství, požívaly ochrany rodiny. Ve starých knihách lze číst, za jakých podmínek lze muže k manželství donutit. Děti, ženy mimo manželství, mimo rodinu této