Přeskočit na hlavní obsah

Koalice nechtěná, koalice chtěná

Máme po volbách, máme co jsme chtěli. Respektive voliči mají co chtěli. Prezident pověřil vůdce vítězné strany sestavením vlády. Vítězná strana dostala 30% hlasů.
Mě se to nelíbí. Nevadí mi, že mě voliči nezvolili premiérem - "moje" strana nedostala ani 2% hlasů, tj. musel bych se 20x více snažit, abych měl šanci. A to jsem opravdu nechtěl, moje priority jsou nyní jinde.  
Vadí mi, že politici, kteří dostali více hlasů než já, a kteří u mne požívají o fous větší důvěry než vítěz voleb se ani nesnaží vítězi oponovat. Nestačí psát #neuhneme, nestačí #demokracie, je třeba činů. Činů povolebních, činů nevábných, činů pro které politici jsou neoblíbení. Je třeba domluvit koalici. Koalici nejen stran názorově blízkých, až se jeden ptá proč nejsou stranou jednou, ale i stran odlišných, pokud jsou ochotné domluvit se na základních kamenech - deskách, ze kterých se neustoupí. Koaliční program poté nebude budující - nebudou se stavět krásné, světlé zítřky, ale bude to program udržující, resp. obnovující principy demokratické vlády této země.
Koho si v koalici představuji? ODS, Piráty, KDU, STAN, TOP09. A SPD, bez níž by koalice neměla většinu v parlamentu. Také si představuji, že tyto strany domluví většinu v senátu. Je tento slepenec životaschopný? Věřím, že je. I když názory na EU, zahraniční politiku mohou být různé, názory na svobodu občanů také, tak věřím, že i v tomto spektru se lze shodnout na jedné věci: zachování demokracie a zachování, případně rozšíření svobod občanů. 
Jakou by měla koalice podporu? Poděkovali by jí všichni nevoliči vítězného vůdce, nevoliči komunistů i mnoho těch, co k volbám vůbec nešlo. Podporu by našla u motorkářů i cyklistů, dělníků ze severu i skladniků z jihu, akademiků i plebsu. Podpořili by jí plzeňští pivaři i bílovičtí koštéři. 
Kdo by se proti koalici ohradil? S ohledem na národovecké programy patrně wahhabisté a revoluční gardy. Také nepřátelé demokracie a svobody - oligarchové, dojiči státního rozpočtu.

Jaký může být kompromisní koaliční program?

  1. Právní stát. (ODS, TOP09)
  2. Více svobody jednotlivcům. (ODS, Piráti)
  3. Sociálně tržní hospodářství v původním smyslu (ČSSD, KDU)
  4. Ekologická revoluce v duchu předběžné opatrnosti. (ČSSD, STAN)
  5. Jednoduchý a vhodný zákon o referendu (SPD).
  6. Otevřená data, byrokracie na úrovni Estonska (Piráti).
Nechci a ani nemohu rozepisovat jednotlivé body programu za novou koalici. Ale ještě jednou na závěr příspěvku zdůrazním: jde o koalici možnou, jedinou vhodnou a může zachránit demokracii v naší zemi. Alternativa je vláda estébáků a komunistů. Kdo v této chvíli neudělá vše pro záchranu našich základních hodnot, životů, času a majetku obyčejných občanů, jedná nejenom ke škodě svých voličů, ale i ke škodě své. Voliči totiž mají paměť. Kdo umožní vládu estébáků, umožní vládu estébáků. Nepočítejme s tím, že "oni se znemožní". "Oni" jsou schopni v příštích volbách získat deset procent navíc.

Komentáře

  1. Hezké, bohužel nereálné. I mezi klasickými stranami, natož s tou, která se programově dohodnout nechce (SPD).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není to hezké, je to nutné. Všichni demokrati se musí rozhodnout, jestli chtějí vládnout, nebo jestli chtějí jen poslanecké platy.

      Vymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

ČNB a boj s deflací

Nedávno nás potkalo rozhodnutí ČNB stabilizovat českou korunu na kurzu 27Kč/EUR. Je to zatím poslední střípek bankovní rady ve snaze o "rozhýbání" české ekonomiky. Na první pohled bychom mohli říci, že se bankovní rada inspiruje americkým FEDem, a že pan Krugman je její hlavní poradce. ČNB postupně snížila výši úroku, za který půjčuje komerčním bankám až na 0.05%, tj. za pětset korun ročně úroku jim půjčí celý milión. Cílem těchto operací je "napumpovat" do hospodářství co nejvíce peněz, aby tyto spustily inflaci a tím také hospodářský růst. Nedovolím si diskutovat o užitečnosti či škodlivosti inflace, ani vhodnosti či legitimitě daných kroků. Zkusím poukázat na motiv, který zatím nebyl  zmiňován a tím je neutěšený stav našich bank. ČNB vykonává dozor nad bankami. Jedná se například o Komerční banku, Českou spořitelnu. Tyto banky přinášejí pravidelné miliardové zisky svým akcionářům. ČNB je oceňována za příkladný dohled nad těmito bankami, krizí propluly velmi dob

Druhá adventní neděle

Na druhou adventní neděli zapalujeme druhou fialovou svíčku, tzv. betlémskou, která reprezentuje lásku a představuje Ježíškovy jesličky. Tolik Wikipedie Minule jsem se rozepsal o tom, jak skoncovat s nenávistí a zapomněl jsem na jesličky. Protikladem nenávisti není lhostejnost. Tím je láska. Dobré zkušenosti mě nevedou k milování mého bližního. Dobré zkušenosti s někým mě vedou důvěře, učím se spoléhat na jeho slovo, jsem spokojený s jeho prací. Láska potřebuje více.  Láska dává ač nedostává. Láska sní o palácích pro druhé, sama ve stáji. Láska touží dávat pokoj, sama v nepokoji. Lásku nám připomínají jesličky v Betlémě. Dříve než byly jesličky, přišel anděl Gabriel za Marií do Nazareta. Dívka slyší o tom, že se jí narodí Spasitel. Jakto? Spasitelé jsou přeci v královských palácích? Ale takto? Chudá dívka, ještě nesezdaná a skrze ní má přijít spasení mnoha lidem? Láska jedná nečekaně.  Podmínkou nejsou krásné šaty. Dokonalá slova nebo skutky. Průzkum veřejného mínění by v ro

Proč svobodomyslní nekoukají druhým pod peřinu

Se zpožděním ke mně dorazily názory některých Svobodných na manželství. http://mmister.com/proc-libertariani-podporuji-homosexualni-manzelstvi/ Dovolím si zde uvést některé skutečnosti, které v diskuzích bývají nepochopeny. Manželství jako instituce existovalo dávno před existencí státních útvarů. Můžeme hledat v Tacitovi - najdeme je u starých Germánů. V Bibli, v římských análech, všude se o manželství dočteme, nezávisle na státoprávním uspořádání. Instituce manželství chránila smluvní strany tohoto svazku. Zkuste si najít předmanželské smlouvy vašich (pra)dědečků, babiček. V soukromé smlouvě byly vymíněny náležitosti, které v případě neplnění bylo možno právně vymáhat. S jakým majetkem smí nakládat muž, jaký náleží pouze ženě, za jakých podmínek rodiče přenechají hospodářství novomanželům. Děti, které se narodily v manželství, požívaly ochrany rodiny. Ve starých knihách lze číst, za jakých podmínek lze muže k manželství donutit. Děti, ženy mimo manželství, mimo rodinu této