Přeskočit na hlavní obsah

Otevřený dopis Petru Fialovi: Návrh jak získat více peněz na vědu a školství bez navýšení výdajové části státního rozpočtu.

Vážený pane Fialo,

Mám pro Vás návrh jak získat více peněz na vědu a školství bez navýšení výdajové části státního rozpočtu. Příjmová část rozpočtu by nepoklesla.

Nejdříve se Vám představím. Jsem nyní volič Svobodných, dříve ODS, snad i US. Mám zkušenosti se sociální oblastí (vězni, azylové domy, domy na půli cesty), s financováním neziskových organizací.

Můj návrh na zvýšení finančních prostředků na vědu, školství, sociální oblast je umožnit lidem, aby ze své výplaty projekty tohoto zaměření podporovali. Dnes můžete poskytnout jako fyzická osoba maximálně 10% hrubého příjmu, kde si částku daru můžete odečíst od daňového základu. Mnoho lidí ovšem má např. děti, či využívá jiné odečitatelné položky, a tak si nemohou  daňový základ už o tuto částku ponížit, protože základ daně z příjmu je nulový. To neznamená, že by lidé daně neplatili. Platí je ve formě sociálního a zdravotního pojištění. Proto druhá část návrhu znamená možnost ponížit si o darovanou částku základ nejenom daně z příjmu, ale i daní, které se jmenují zdravotní a sociální pojištění. Zaměstnanec, i když využívá všech daňových odpočtů a zvýhodnění, stále platí sociální a zdravotní pojištění ve výši 9+26% z hrubé mzdy.  Daňové zvýhodnění při podpoření "dobré věci" by bylo cca 40% z poskytnuté částky.

Lidé, jak je znám, jsou u nás v ČR přející a jsou ochotni podpořit "dobrou věc". Tímto bychom umožnili lidem podpořit např. studium svých dětí. Nebo svojí nemocnici. Nebo výzkum rakoviny. Nebo protidrogové léčebny. Každý by přispěl tam, kde ho "bota nejvíc tlačí". Rodič narkomana rád přispěje na jeho léčbu, i léčbu dalších. Lékařům rádi přispějeme na lepší plomby, nebo lepší oční čočky. Děti rádi podpoříme na studiích. Na výzkum rakoviny rádi přispějí ti, kteří "potkali" tuto nemoc u svých příbuzných.

Možná si řeknete, že taková daňová úleva by znamenala ránu pro zdravotní pojišťovny nebo účet sociálního pojištění. Chyba lávky. Sám dobře víte, že akademická instituce spotřebuje většinu svých neinvestičních prostředků na mzdy. I na to by se využily darované peníze. Daně, které stát nezíská od dárce, získá od obdarovaného na dani z příjmu zaměstnanců, jejich sociálním a zdravotním pojištění.

Možná budete mít výhradu, že dary by mohly být zneužity sociální organizací, školou. Je to pravda, zneužití je možné. Zde však platí, že lidé, kteří by darované prostředky zneužili, by tak učinili pouze jednou. Dárci by na podvodnících možná nic nevysoudili, ale už by jim peníze nikdy neposkytli. Zkuste porovnat možnost neposkytnutí prostředků se současným stavem, kdy vidíte, že ve školství je mnoho peněz promrháno na oborech, katedrách, které vznikly pouze kvůli možnosti čerpání příspěvků na studenta. Není toto podvod, který ubírá z rozpočtu na školství a navíc ničí životy mladých lidí? Podobné mrhání najdete i v sociální oblasti.

Daňové úlevy by bylo možné vztáhnout i na právnické osoby. Právnické osoby by mohly až polovinu zisku před zdaněním darovat škole, ústavu. Nebojím se, že by průmyslníci nepodpořili pro ně potřebné učební obory či vysokoškolská studia.

"Dobré věci", které by bylo možno bez zaplacení daně podpořit jde rozšířit na obecní činnost - radnice staví hřiště nebo obchvat, občané odhlasují svými peněženkami, jak má být stavba drahá.

Zamomněli jsme důvěřovat lidem. Zapomněli jsme, že lidé si umí vybrat to, co je pro ně dobré. Zapomněli jsme, že podnikatelé přemýšlejí déle než do další výplaty. Mám návrh: zkusme to s občany, že si svoje věci umí spravovat lépe, než bych dovedl já nebo vy.

S úctou 
Petr Moses

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ČNB a boj s deflací

Nedávno nás potkalo rozhodnutí ČNB stabilizovat českou korunu na kurzu 27Kč/EUR. Je to zatím poslední střípek bankovní rady ve snaze o "rozhýbání" české ekonomiky. Na první pohled bychom mohli říci, že se bankovní rada inspiruje americkým FEDem, a že pan Krugman je její hlavní poradce. ČNB postupně snížila výši úroku, za který půjčuje komerčním bankám až na 0.05%, tj. za pětset korun ročně úroku jim půjčí celý milión. Cílem těchto operací je "napumpovat" do hospodářství co nejvíce peněz, aby tyto spustily inflaci a tím také hospodářský růst. Nedovolím si diskutovat o užitečnosti či škodlivosti inflace, ani vhodnosti či legitimitě daných kroků. Zkusím poukázat na motiv, který zatím nebyl  zmiňován a tím je neutěšený stav našich bank. ČNB vykonává dozor nad bankami. Jedná se například o Komerční banku, Českou spořitelnu. Tyto banky přinášejí pravidelné miliardové zisky svým akcionářům. ČNB je oceňována za příkladný dohled nad těmito bankami, krizí propluly velmi dob

Druhá adventní neděle

Na druhou adventní neděli zapalujeme druhou fialovou svíčku, tzv. betlémskou, která reprezentuje lásku a představuje Ježíškovy jesličky. Tolik Wikipedie Minule jsem se rozepsal o tom, jak skoncovat s nenávistí a zapomněl jsem na jesličky. Protikladem nenávisti není lhostejnost. Tím je láska. Dobré zkušenosti mě nevedou k milování mého bližního. Dobré zkušenosti s někým mě vedou důvěře, učím se spoléhat na jeho slovo, jsem spokojený s jeho prací. Láska potřebuje více.  Láska dává ač nedostává. Láska sní o palácích pro druhé, sama ve stáji. Láska touží dávat pokoj, sama v nepokoji. Lásku nám připomínají jesličky v Betlémě. Dříve než byly jesličky, přišel anděl Gabriel za Marií do Nazareta. Dívka slyší o tom, že se jí narodí Spasitel. Jakto? Spasitelé jsou přeci v královských palácích? Ale takto? Chudá dívka, ještě nesezdaná a skrze ní má přijít spasení mnoha lidem? Láska jedná nečekaně.  Podmínkou nejsou krásné šaty. Dokonalá slova nebo skutky. Průzkum veřejného mínění by v ro