Přeskočit na hlavní obsah

Google cenzuruje CNN!

Firma Google, resp. Alphabet vlastní nejznámější internetový vyhledávač. Je také agregátorem novinových zpráv a prodejcem, resp. zprostředkovatelem reklamy mezi zadavateli a internetovými médii. Vlastní také nejsledovanější videotéku na světě - Youtube.
V minulém roce, po zvolení nového prezidenta v USA se začal diskutovat vliv internetových médií na politiku a mínění občanů, zejména pomocí vykonstruovaných zpráv tzv. "fake news". Administrativa Bílého domu vzala tuto hrozbu vážně a za pomoci seriozních novinářů z Fox News, kterým jde o demokracii navrhla seznam webů a společností, které jsou zdrojem nevěrohodných informací.  Zpravodajci navrhli mj. tyto weby: CNN, BBC, New York Times, Al Jazeera.
Společnost Google informace zpravodajců nějaký čas prověřovala, a po mnohých neformálních konzultacích s poradci z Bílého domu se rozhodla weby uvedených společností blokovat ve vyhledávání. Dalším krokem je  vypnutí reklamy Google AdWords pro tyto weby, zrušení jejich kanálů na Youtube. Mark Zuckerberg, CEO světově největší sociální sítě Facebook.com se rozhodl konání Googlu podpořit a okamžitě zrušil profily uvedených společností na Facebooku, dále pomocí filtru dříve vyvinutého pro čínskou vládu začal blokovat příspěvky uživatelů, kteří na weby daných společností odkážou nebo je ve svých komentářích zmíní.
Je třeba zmínit, že nejde o cenzuru, Google a Facebook se rozhodly pro blokování neamerické činnosti dobrovolně, dle tiskové mluvčí Google "s ohledem na kvalitu internetových diskuzí, s vědomím, že s velikostí přichází i odpovědnost". Mluvčí Facebooku na společné tiskové konferenci dodal "kdybychom nekonali, svojí nečinností bychom jednání těchto neamerických společností podpořili. Fake news musí z internetu zmizet".

Disclaimer: výše uvedená zpráva není úplně pravdivá. Ale není také úplně "fake news". Společnost Seznam, která má v České republice postavení podobné společnosti Google  v USA, se rozhodla blokovat reklamu Sklik pro některé weby s nepravdivými zprávami. Weby tím přijdou o příjem, pravděpodobně to také ovlivní jejich pozici při vyhledávání na Seznamu. Seznam se rozhoduje dobrovolně, bez úředního či soudního nařízení. Pro společnost v téměř monopolním postavení je to odvážný krok, protože se rozhoduje omezit svou přímou konkurenci - Seznam spoluprovozuje Novinky, Super, ... - zpravodajské i "zpravodajské" weby. Nepochybuji, že český antimonopolní úřad v jednání Seznamu neshledá nic nezákonného, obzvláště po vydatné svačině na pumpě. Ovšem Brusel může být jiného názoru. Pokuta až 10% celosvětového ročního obratu.

Viz:
Seznam prostřednictvím svého Skliku zablokuje dezinformačním webům příjmy z reklam

Disclaimer II: Nepíši to jako obhajobu "fake news" webů. Nezajímají mě Putinovo snahy o celosvětový mír, Protokoly sionských mudrců, vesmírní ještírci ani vesmírní lidé. Svoje děti dávám očkovat. Místo CMS (nebo CDS?) si raději vezmu Paralen. Netoužím ani změnit rozhodnutí Seznamu. Jde jen o další krok od "bezbřehé svobody" let devadesátých k "vojně jako řemen". A lidé tomu tleskají.

Editováno:
Dovolím si přidat odkaz na anthem.cz, kde jsou popsány ekonomické důsledky rozhodnutí Seznamu (v krátkosti: prakticky žádné):
http://www.anthem.cz/2017/08/horsi-nez-v-1984-znici-seznamcz-vas.html

Editováno podruhé:
Vedení Seznamu cenzuru zastavilo. Pravděpodobně z obavy z právních či ekonomických důsledků.
https://www.lupa.cz/aktuality/vedeni-seznam-cz-zrusilo-omezeni-skliku-pro-dezinformacni-weby/

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ČNB a boj s deflací

Nedávno nás potkalo rozhodnutí ČNB stabilizovat českou korunu na kurzu 27Kč/EUR. Je to zatím poslední střípek bankovní rady ve snaze o "rozhýbání" české ekonomiky. Na první pohled bychom mohli říci, že se bankovní rada inspiruje americkým FEDem, a že pan Krugman je její hlavní poradce. ČNB postupně snížila výši úroku, za který půjčuje komerčním bankám až na 0.05%, tj. za pětset korun ročně úroku jim půjčí celý milión. Cílem těchto operací je "napumpovat" do hospodářství co nejvíce peněz, aby tyto spustily inflaci a tím také hospodářský růst. Nedovolím si diskutovat o užitečnosti či škodlivosti inflace, ani vhodnosti či legitimitě daných kroků. Zkusím poukázat na motiv, který zatím nebyl  zmiňován a tím je neutěšený stav našich bank. ČNB vykonává dozor nad bankami. Jedná se například o Komerční banku, Českou spořitelnu. Tyto banky přinášejí pravidelné miliardové zisky svým akcionářům. ČNB je oceňována za příkladný dohled nad těmito bankami, krizí propluly velmi dob

Druhá adventní neděle

Na druhou adventní neděli zapalujeme druhou fialovou svíčku, tzv. betlémskou, která reprezentuje lásku a představuje Ježíškovy jesličky. Tolik Wikipedie Minule jsem se rozepsal o tom, jak skoncovat s nenávistí a zapomněl jsem na jesličky. Protikladem nenávisti není lhostejnost. Tím je láska. Dobré zkušenosti mě nevedou k milování mého bližního. Dobré zkušenosti s někým mě vedou důvěře, učím se spoléhat na jeho slovo, jsem spokojený s jeho prací. Láska potřebuje více.  Láska dává ač nedostává. Láska sní o palácích pro druhé, sama ve stáji. Láska touží dávat pokoj, sama v nepokoji. Lásku nám připomínají jesličky v Betlémě. Dříve než byly jesličky, přišel anděl Gabriel za Marií do Nazareta. Dívka slyší o tom, že se jí narodí Spasitel. Jakto? Spasitelé jsou přeci v královských palácích? Ale takto? Chudá dívka, ještě nesezdaná a skrze ní má přijít spasení mnoha lidem? Láska jedná nečekaně.  Podmínkou nejsou krásné šaty. Dokonalá slova nebo skutky. Průzkum veřejného mínění by v ro

Proč svobodomyslní nekoukají druhým pod peřinu

Se zpožděním ke mně dorazily názory některých Svobodných na manželství. http://mmister.com/proc-libertariani-podporuji-homosexualni-manzelstvi/ Dovolím si zde uvést některé skutečnosti, které v diskuzích bývají nepochopeny. Manželství jako instituce existovalo dávno před existencí státních útvarů. Můžeme hledat v Tacitovi - najdeme je u starých Germánů. V Bibli, v římských análech, všude se o manželství dočteme, nezávisle na státoprávním uspořádání. Instituce manželství chránila smluvní strany tohoto svazku. Zkuste si najít předmanželské smlouvy vašich (pra)dědečků, babiček. V soukromé smlouvě byly vymíněny náležitosti, které v případě neplnění bylo možno právně vymáhat. S jakým majetkem smí nakládat muž, jaký náleží pouze ženě, za jakých podmínek rodiče přenechají hospodářství novomanželům. Děti, které se narodily v manželství, požívaly ochrany rodiny. Ve starých knihách lze číst, za jakých podmínek lze muže k manželství donutit. Děti, ženy mimo manželství, mimo rodinu této